maandag 12 december 2011

Jan L. van Haaften: Wolven terug in Nederland?, uit: Zoogdier 4 (2008)

Tij keert wellicht voor verguisde diersoort.
Poolse wolven naderen via Duitsland onze landsgrenzen; hoe stellen wij ons daarbij op?
De wolf is eeuwenlang vervolgd, vooral toen deze bij gebrek aan voldoende prooidieren zich aan het vee van mensen ging vergrijpen. Ook de aanvallen van wolven op mensen deed de reputatie van wolven geen goed.
In Roemenië komt de grootste wolvenpopulatie van Europa voor. Wolven voeden zich hier in bewoond gebied bij de kleine boerendorpjes vooral met ratten, muizen, hazen, een enkele hond of kat en huisafval. Dat ze weinig schapen en geiten pakken, is te danken aan de waakhonden die het vee tegen de wolven beschermen.

In de berggebieden jagen de wolven op in het wild levende hoefdieren zoals edelhert, ree en wild zwijn. Ze hebben het daarbij vooral gemunt op zwakke dieren. Wolven houden daarmee de populaties gezond. Bovendien verplaatsen grote groepen hoefdieren zich regelmatig om aan de wolven te ontkomen, waardoor er minder schade aan de vegetatie wordt toegebracht.
Van Haaften is niet voor herintroductie van wolven in Nederland. Wolven houden zich niet aan door mensen bedacht gebied voor hen en gaan zwerven, waardoor ze kans lopen te worden aangereden of te verdrinken. Bovendien blijven deze beesten geïsoleerd van hun soortgenoten. Wel voorspelt Van Haaften dat de wolf ons land op den duur zal weten te vinden. Hij vraagt zich af of de wolf hier welkom is, maar hij vermoedt van niet. Mensen zijn bang voor wolven (“Roodkapje-syndroom”)  en boeren zijn bang voor hun vee.
Ook gelooft Van Haaften niet dat waakhonden in alle gevallen de oplossing is voor de Nederlandse veehouderij om zich te verdedigen tegen de aanvallen van wolven.
Goede voorlichting en onderzoek zullen moeten bijdragen tot het vinden van de juiste modus om weer samen te leven met wolven binnen Nederland.
Mensen hoeven niet bang te zijn voor wolven, mits zij weten hoe zij zich tegenover de wolven moeten gedragen. Ook hondsdolheid is geen argument meer tegen wolven; dat is heel goed te bestrijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten